Pomodoro technika mojimi očami
Článok bol aktualizovaný 14.4.2021
V novom blogovom článku sa venujem pomodoro technike, ktorá mi v minulosti výrazne pomohla pri plnení úloh. Čas od času ju použijem aj dnes, lebo je veľmi účinná. Vďaka tejto technike viete byť efektívnejší, čo vedie k lepším výsledkom.
A čo to tá POMODORO TECHNIKA je?
Je to druh metódy organizácie času, ktorú vynašiel Francesco Cirillo na konci osemdesiatych rokov. Dnes by som to trošku poopravil, pretože organizovať si čas neviete. Viete organizovať len seba v čase, a to je o prioritách. Možno ste aj vy mali doma v kuchyni časovač. My sme ho doma najviac využívali, keď sa varili vajíčka 🙂 Pán Cirillo používal na vysokej škole časovač, ktorý mal tvar paradajky (pomodoro – tal.), preto pomodoro technika.
Časovač využil k rozdeleniu jednotlivých úloh na 25 minútové úseky, ktoré rozdelil krátkymi a dlhými prestávkami. Hlavnou myšlienkou tejto metódy boli časté prestávky, ktoré zlepšujú duševnú pohodu. Cieľom je jej používateľovi poskytnúť maximálnu koncentráciu, kreativitu a produktivitu.
Samotný Francesco Cirillo bol presvedčený o tom, že výsledky sa dostavujú veľmi rýchlo. Prvé pozitívne zmeny vo svojom pracovnom procese uvidíte už za 1-2 dni. Jeho slová potvrdzujú aj tisícky nadšencov tejto techniky po celom svete. Udáva sa tiež, že čas, za ktorý si ľudia túto techniku úplne osvojili, bol 7-20 dní.
Prax
Prácu alebo štúdium rozdeľte na 25 minútové úseky plného sústredenia, ktoré oddelíte krátkymi 5 minútovými prestávkami. Po štvrtom opakovaní nasleduje jedna veľká 15-20 prestávka.
25 minútový úsek (práca, štúdium…)
5 minútová prestávka
25 minútový úsek (práca, štúdium…)
5 minútová prestávka
25 minútový úsek (práca, štúdium…)
5 minútová prestávka
25 minútový úsek (práca, štúdium…)
15 – 20 minútová prestávka
To je celé 🙂
Počas pracovného úseku sa maximálne sústreďujete len na jednu činnosť a nie ste rozptýlení inými činnosťami. Brian Tracy vo svojej knihe „Pán svojho času, pán svojho života“ popisuje, že ak chcete podať čo najlepší výkon, musíte produktívne premýšľať inak ako väčšina pracujúcich ľudí dneška. Najväčší vplyv na vašu kariéru, väčší než ktorýkoľvek iný faktor, je vaša schopnosť využiť pracovný čas vhodne, byť vysoko produktívni a dokončiť viac vecí rýchlejšie a v lepšej kvalite. V súčasnosti si dokonca zamestnanci žiadajú „homeoffice“ a odôvodňujú to tým, že sa potrebujú viac sústrediť na svoju prácu. Keci! Garantujem Vám, že to nepôjde ani doma.
Produktívna práca si vyžaduje vysokú úroveň mentálnych i fyzických síl, disciplínu, sústredenie a odhodlanie dokončiť prácu rýchlo a dobre.
Brian Tracy je presvedčený, že zamestnanci sú rozptýlení všetkým možným a v skutočnosti sa plnohodnotne nevenujú tomu, čomu by sa mali. Facebook, Instagram, sms, prestávka na cigaretu, hry, noviny, magazíny…
Na začiatku pracovného dňa preberajú aký bol včera futbal, či film v TV, potom prvá káva a ani sa nenazdajú, je už takmer 9:00 hod. O 11:00 začínajú premýšľať nad obedom, o fajčiarských prestávkach netreba ani diskutovať. Čas na obed. Po obede opäť diskusia o všetkom možnom, samozrejmosťou je kávička, cigaretka a už sme jednou nohou na ceste domov. „Čo ešte treba nakúpiť?“ „O koľkej mám vyzdvihnúť deti zo škôlky, aký majú dnes krúžok?“ Poznáte to. 🙂 Koľko času sa teda plnohodnotne venujeme práci?
Mne osobne pomodoro technika pomohla. Spravil som viac práce a kvalitnejšie. Nepoužil som kuchynský časovať ako pán Cirillo, ale využil som mobilný telefón. Klasický budík, aj keď dnes sú už dostupné šikovné aplikácie.
Z predošlého odseku by som zvýraznil disciplínu. Pamätám si na moje prvé 25 minútové úseky. Nezvládal som ich. Prišla prvá sms, samozrejme som si ju musel prečítať. A moje myšlienky už boli mimo prácu. Podobné to bolo aj s mailami. Novinky na Facebooku a správy sú samostatná kapitola. 🙂
Postupne som sa zlepšoval. Naozaj som urobil viac práce a kvalitnejšie. Bol som sám so sebou spokojný. Čo mi robilo problém bolovyrušenie zo strany nadriadeného alebo kolegu. Mal som rozpracovanú úlohu, bol som vo flow a v tom prišiel môj nadriadený a chcel odo mňa nejakú drobnosť. Šéf je šéf, tak som vystrelil a urobil som čo potreboval. Rozhádzalo ma to a musel som vynaložiť nemalé úsilie, aby som sa vrátil späť do flow.
Naučil som sa zvládať aj to. Pomohla mi jednoduchá veta. „Prídem za vami o pár minút, iba si dokončím prácu.“ Pár minút je akceptovateľných, a ktorý šéf by chcel vyrušovať niekoho pri práci? Fungovalo to. Súrne veci do toho nepočítam.
Ako vyžiť prestávky? To je samozrejme individuálne. Toaleta, občerstvenie, malý pokec s kolegom, pretiahnutie tela, vybavenie telefonátu.
Na záver chcem napísať, že podobných techník či metód je viacero. Je úplne jedno akú použijete, treba len začať. Výsledky sa dostavia veľmi rýchlo a prejavia sa všade okolo vás. Ja ju nepoužívam stále, ale čas od času sa k nej rád vrátim. Záleží na práci, ktorú robím. Použil som ju aj pri písaní tohto blogového článku 🙂
Budem rád, ak do komentára napíšte Vaše postrehy a skúsenosti. Držím palce a majte sa fanfárovo. Miroslav Zaťko
Ďakujem.